Is Yuval Noah Harari een duivel, klokkenluider of geen van beiden?

De afgelopen tijd komen er op de sociale media veel berichten over Yuval Noah Harari voorbij

Hij wordt de adviseur van Klaus Schwab genoemd en zou heel gevaarlijke en onmenselijke uitspraken doen. Het is waar dat hij lezingen geeft bij het WEF. Of hij adviseur is van Klaus Schwab en waar hij dan advies over geeft kon ik echter nergens vinden. Het staat in ieder geval niet op zijn website en ook niet op de website van het WEF.


Ik wil mijn lichtje hier even op laten schijnen omdat ik erg schrik van reacties op het LinkedIn platform. Hieronder laat ik er een paar geanonimiseerd zien.Is hij een Mengele? of erger?  Moeten zijn boeken worden verbrand ? Moet hij op de brandstapel? Of ligt het heel anders?

 

Allereerst wie is Harari? 

Yuval Noah Harari (uitgesproken als Joeval Noach Harari, Kirjat Ata, 24 februari 1976) is een Israëlisch historicus en futuroloog. Tot 2014 was hij een onbekende wetenschapper, gespecialiseerd in de geschiedenis van de middeleeuwen. Hij kreeg wereldfaam door drie boeken: Sapiens, Homo deus en 21 lessen voor de 21e eeuw. (bron wikipedia).

Samen met zijn man Itzik Yahav richtte hij in 2019  'Sapienship' op, waarvan het hoofddoel is te zorgen dat de aandacht van het publieke debat zicht richt  naar de grote globale problemen en uitdagingen die we vandaag hebben. Hij geeft over de hele wereld lezingen. Zo ook in Davos bij de jaarlijkse WEF bijeenkomst, waar wereldleiders en belangrijke personen uit het sociale en bedrijfsleven samenkomen. In 2018 en 2020 gaf hij speeches over 'the future of humanity; .

Eén van zijn hoofdvragen in 21 lessen voor de 21ste eeuw is: Wat is de ethische kant van de wetenschappelijke en technische ontwikkeling in de 21ste eeuw.?

If this book empowers even a handful of people to join the debate about the future of our species, it has done its job.

De inhoud van zijn boeken

wikipedia:

"Zijn centrale boodschap is het gevaar van de samensmelting van biotechnologie en informatietechnologie.De consequentie van deze ontwikkeling zou kunnen zijn, schrijft Harari, dat intelligente biologische organismen (zoals de mens) ingehaald kunnen worden door hun eigen creaties. Hij verwoordt het zo: "Ik sluit het niet uit dat de mens, zoals we die nu kennen, binnen een eeuw verdwenen kan zijn."

"Zijn uitspraken dat "geen enkele baan veilig is voor automatisering" en "persoonlijke keuzes worden overgenomen door algoritmes" bezorgen hem de naam van een pessimist en een onheilsprofeet. Hij noemt zichzelf geen ziener, maar liever iemand die de te voorziene mogelijkheden schetst om complicaties in de toekomst te voorkomen.

Kunstmatige intelligentie is, volgens hem, niet alleen een gevaar voor de vrijheid, maar ook voor de gelijkheid. Ze dreigt mensen massaal overbodig te maken. In de afzienbare toekomst zal er een onderklasse ontstaan van mensen zonder werk en economisch nut, betoogt Harari. Mensen met geld kunnen zichzelf en hun kinderen voorzien van een grotere intelligentie en creativiteit door middel van kostbare genetische ingrepen. Hierdoor ontstaat er een biologische superklasse Omwentelingen kunnen catastrofale gevolgen hebben voor de wereldbevolking. Hij schrijft dat je de consequenties van de technologische revolutie niet kan overlaten aan een paar megalomane miljonairs.(einde wikipedia)

Dit haal ik er ook uit. Als ik zijn boeken lees: Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw dan zie ik het eerder als een zeer goed onderbouwd en informatieve beschouwing over wat de gevolgen kunnen zijn van voortschrijdende digitalisering en ontwikkeling van KI (Kunstmatige Intelligentie Ofwel AI Artificial Intelligece).  Wat gebeurt er als de elite mensen niet meer nodig heeft om oorlog te voeren (want er zijn nu drones) of te produceren (want er zijn robots en AI). Wat zijn de gevolgen voor een maatschappij die deze weg inslaat.? Want dat betekent dat een groot deel van de bevolking 'overbodig' wordt om het systeem in stand te houden. En dan? Wat moeten deze mensen dan gaan doen? Daar waarschuwt Harari voor en het is super belangrijk om hier over na te denken voor we elke nieuwe technische uitvinding omarmen. Wat is een mens? Wat als cyborgs het overnemen? Waar staan wij dan nog? Hoe kwetsbaar zijn we ten opzichte van deze AI wezens? .

Hij wijst ons er op dat hoe wij met 'minderwaardige'  schepsels omgaan niet heel hoopgevend is voor als er straks cyborgs zijn. Hoe zien die 1000x slimmere 'mensen' ons?  Wat wordt onze rol als zij de macht krijgen? Hoe voorkomen we het dat zij de macht krijgen? Wat is transhumanisme? Wie zijn daar voorstander van? Hoe ver staat het er mee? De eerste proeven zijn al gedaan met mensen die een chip onder huid krijgen om bankzaken mee te doen. Maar wat als chips in het hoofd de gedachten gaan sturen en wie programmeert dit dan? Is er nog een weg terug? Wat gebeurt er met mensen die niet mee willen doen? Dit zijn hele grote existentiële vragen waar Harari in mijn ogen terecht aandacht voor vraagt.

Dus is hij een duivel, een klokkenluider of geen van beiden? Mijn mening: hij is geen van beiden. Hij is een groot hedendaags denker die probeert de tijd te duiden en ons te waarschuwen hoe de toekomst er uit kan zien. Maar oordeel zelf. Ik hoor graag waarom u denkt dat hij dat niet is of wel is en waarom u dat denkt.Marlies Rattink, 24 april 2022
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yuval Noah Harari
Persoonlijke website: https://www.ynharari.com/
Wikipediapagina in het Nederlands : https://nl.wikipedia.org/wiki/Yuval_Noah_Harari
Pagina op het WEF:https://www.weforum.org/people/yuval-noah-harari

https://fd.nl/opinie/1476781/ai-is-een-wapen-dat-in-staat-is-om-ons-massaal-te-vernietigen-pye3caKPAIor

Wat is transhumanisme?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Transhumanisme

https://www.peterjoosten.net/transhumanisme/

Fictie -(must read)
Aldous Huxley - Brave New World
Ewout Kieft - De onvolmaakten
Dave Eggers- De cirkel
Dave Eggers  -Het alles