We doen het voor de ouderen

Solidariteit, een mooi woord, waar iedereen een warm gevoel bij zou moeten krijgen.  Solidariteit houdt in dat men inziet dat de ander gelijkwaardig is.

Bij mij roept het op dit moment een heel andere emotie op. Namelijk: boosheid. Daar zit geen warm gevoel bij.

Want D66, CDA, VVD, Groen Links, wie nog meer? Ik ben boos op de testmaatschappij.

Laat ik D66 er uit lichten. Hun slogan: "laat iedereen vrij maar niemand vallen".  "Je bent pas echt vrij als iedereen dat is". en "D66 gelooft in gelijke kansen voor iedereen".

Dat klinkt goed D66. U gelooft in deze gelijke kansen, dat is mooi, maar u brengt deze gedachte niet in de praktijk. 
Mijn moeder, 85 jaar. Zij heeft zich niet laten vaccineren. Maar ze heeft alleen een fiets, geen smartphone en kan niet over weg met het internet. Dus wat nu? Kopje koffie drinken met een vriendin in de stad? Mijn moeder kan prima wandelen nog, dus is mobiel. Maar moet ze dan eerst naar een teststraat? Hoe moet ze dan een afspraak maken? En hoe komt ze daar dan?

Ofwel mijn moeder kan niet meer mee doen.
Dank jullie wel. We doen het voor de ouderen.

Dus iedereen vrij en niemand laten vallen? Maar wel mijn moeder dus... Telt zij niet mee? Ze gaat wellicht haar laatste levensjaar in.... wie zal het zeggen? En zal het echt uitmaken voor de druk op de zorg? Mijn moeder, die al 20 jaar niet bij een huisarts komt. Die heeft al getekend dat ze niet naar een ziekenhuis wil en euthanasie wil als het zo ver is.  Een stokpaardje van D66 toch: recht op vrijwillige levensbeëindiging. Maar beste D66 : mijn moeder wil voordat ze vrijwillig haar leven beëindigt nog graag eens een keertje uit eten met haar kinderen of een kopje koffie drinken, zomaar omdat het haar goed doet.

Maar D66 vindt het nodig een testmaatschappij in te richten. Harteloos..........onmenselijk en tegen artikel 1 van de grondwet in.


De kleine dingen worden haar afgenomen. Sinds mijn vader anderhalf jaar geleden stierf, vindt ze er al niet zo veel meer aan. Maar wat zegt men: eigen schuld, dikke bult... had ze zich maar moeten laten vaccineren..... dat niveau.... ik vind het in en in triest.

En ja hoor,  wat lees ik op de (a)sociale media?

Ik krijg reacties van mensen die het helemaal normaal vinden. Als mijn moeder koffie wil drinken, dan moet ze zich of laten vaccineren of een test laten doen. Ze heeft toch een keuze? Tja...als ze niet wil of kan. Dan moet ze het zelf maar uitzoeken. Want we doen het samen. We sluiten niemand uit, behalve degenen die niet mee willen doen en we doen het zeker voor de ouderen, die hebben ons land opgebouwd, maar ze moeten wel gevaccineerd zijn. Ook al zijn ze niet ziek en zal een kopje koffie drinken in de stad niet echt bijdragen aan de verspreiding van dit levensgevaarlijke virus. Zo is het. Eigen keuze. Eigen schuld.

Echt waar mensen? Een kopje koffie drinken? Mijn moeder is geen gevaar voor de samenleving. Als ze ziek wordt, blijft ze heus wel thuis. Als ze gezond is, is ze geen gevaar. Er gaat hier iets heel erg mis. Ze gaat nergens naar toe. Ze winkelt niet. Ze gaat niet naar voetbalwedstrijden, concerten, de bioscoop, ze zit niet in vliegtuigen, treinen, kantoorgebouwen en is tot nu toe niet bij een fieldlabexperiment geweest. Zij is niet het gevaar. De kans dat zij iemand besmet met het coronavirus is extreem klein. De maatschappij,  zou over haar hart moeten strijken en haar haar kopje koffie moeten laten drinken. Gewoon omdat het mooi weer is die middag. Door haar buiten te sluiten laten we ons van onze slechtste kant zien.

Aan ieder die mee doet aan deze testmaatschappij: u bent medeschuldig aan het uitsluiten van mijn moeder. Dat neem ik u kwalijk. Dus bent u gevaccineerd? Wees solidair met de niet-gevaccineerden en toon u vaccin-app niet. En wilt u een kopje koffie drinken? Weiger een testbewijs te laten zien of zoek een café waar ze daar niet naar vragen

12 september 2021
Marlies Rattink