Naastenliefde

Naastenliefde stond voor de spiegel. Wat hield naastenliefde van zichzelf, wat was hij mooi”.

Er wordt ons gevraagd om vanwege naastenliefde een prik te halen. Bij Op1 viel het woord pas geleden wel drie keer. Het is een kleine moeite, dat doe je uit liefde voor je medemens.

Is dat zo? Uit liefde voor je medemens?


De mensen die zich lieten vaccineren deden dat om verschillende redenen:
1.ze waren en zijn erg bang om ziek te worden van dit virus; 2. ze waren en zijn bang om niet meer op vakantie te kunnen of naar een evenement te kunnen of iets anders te missen; 3. gewoon omdat de overheid het zegt;  4. een combinatie van deze drie.

Maar uit naastenliefde? Echt waar?

Als dat zo is dan drongen sommigen uit naastenliefde voor. Zij wilden zo graag hun medemens beschermen, dat ze zorgden dat ze zo snel mogelijk een prik kregen. De rijke westerse wereld heeft zelfs zoveel vaccins ingekocht, waardoor kwetsbare groepen in andere landen buiten de boot vallen. Wij injecteren jonge gezonde mensen wiens immuunsysteem prima kan omgaan met dit virus. Ik vergelijk het met zwemvesten uitdelen aan goede zwemmers en een pakhuis vol zwemvesten voor jezelf houden, terwijl elders mensen verdrinken omdat ze niet kunnen zwemmen. Naastenliefde houdt blijkbaar op bij de grens. Het lijkt meer op een bijkomstige deugd die je gratis bij je egoïstische keuze krijgt.

Naastenliefde. Begrijp ik het woord niet?

Deze medemens die ik lief moet hebben gooit namelijk met modder als ik mijn naastenliefde niet direct laat zien. Als ik niet evenveel van hem houd als hij van mij. Als ik nog twijfel over de prik, onbeantwoorde vragen heb, onzeker ben over het nut, liever een andere keuze maak, of het gevaarlijk acht voor mijn gezondheid. Dat doet er allemaal niet toe.

Naastenliefde zegt : “Wees als mij, anders praat ik niet met je, luisteren doe ik sowieso niet naar je” . “Hou van me, anders sluit ik je buiten”. “Heb mij lief, anders rot je maar op.” “Eigenlijk zouden deze mensen, die blijkbaar niet om naastenliefde geven allemaal op een eiland moeten, maar ja dat is niet acceptabel, maar we zouden dat wel willen”.

Ik zal hier onder een link toevoegen waarin neuroloog Jan Bonte zijn verzameling Twitterberichten laat zien die getuigen van alles behalve naastenliefde. Alleen voor mensen met een sterk gestel om te bekijken, want het is echt heel erg wat hier allemaal staat.

Ik dacht dat naastenliefde betekent: liefde voor de ander, respect voor elkaar, vergeving, verbinding. Ik hoor graag als ik het niet goed begrepen heb. Naastenliefde is makkelijk voor mensen die hetzelfde denken als jij. De uitdaging zit er in ook de andersdenkende lief te hebben. Wellicht gaat het fout bij de oorspronkelijke definitie van het woord: "Je zult je naaste liefhebben als jezelf" (Lev. 19:18) en wordt dit geïnterpreteerd als dat je alleen mensen lief moet hebben die zijn als jij?

Ik sta samen met naastenliefde voor de spiegel en weet het even niet meer.

Jij staat nu samen met naastenliefde voor de spiegel. Wat zie je”?.

Marlies Rattink, 31 oktober 2021 - zomaar wat gedachten


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Link naar reacties op Twitter......
https://janbhommel.nl/donatiestop/