Maarten Keulemans en de scheet van Maurice de Hond
-Over hoe de journalist van het jaar 2021 de plank vreselijk missloeg maar dat niet wil toegeven-
In een interview in Villa media vindt Maarten Keulemans het nodig om zijn aartsrivaal Maurice de Hond nog even zwart te maken. Citaat uit het interview: ‘(..) nadat ik in een discussie op Twitter - waar ook de fans van De Hond me inmiddels aan het belagen waren -stelde dat zijn (MdH) bevindingen over de aerosole verspreiding “de zoveelste natte scheet van Maurice de Hond” was (..)
Wat is die scheet waar Maarten het over heeft?
Maurice de Hond heeft zich al vrij snel aan het begin van de crisis bezig gehouden met de verspreiding van het coronavirus. Hij is data specialist en ontdekte al snel bepaalde patronen in de verspreiding van het virus op de wereld. Tropen ,zuidelijk halfrond, noordelijk halfrond. Winter en zomer. Hoe kan het als het virus zich via grote druppels verspreidt dat het op plaatsen waar het zomer is of op plaatsen waar mensen buiten zijn er een wezenlijk verschil is in het aantal besmettingen? Sterker nog: de grote 'spreadingevents' vonden plaats in slecht geventileerde ruimtes waar veel mensen bij elkaar kwamen. Niet in de buitenlucht. De uitzonderingen -verhalen waar dat wel gebeurd zou zijn bevestigen juist deze regel. Van Dissel moest er zelfs voor naar de Amazone-indianen om te laten zien dat er wel degelijk besmettingen in de buitenlucht plaats vonden. Maurice ontdekte dat ook SARS , de voorloper van Sars-cov2 zich ook via de lucht verplaatste. Waarom zou dit virus dat dan niet doen?
Maurice de Hond vond veel deskundigen over de hele wereld die zijn theorie beaamden: ja het virus verspreidt zich via zogenaamde aerosolen en ja men moet uitkijken in slecht geventileerde ruimtes. Ofwel Maurice verzon dit verhaal niet zelf. Hij probeerde zijn verhaal in de media te slijten. Immers hier konden levens gered worden. Zeker bejaardenhuizen waar de meest kwetsbare mensen zitten zijn vaak slecht geventileerd. Het ene na het andere verhaal van een uitbraak waar veel mensen besmet raakten wijst hier op. Een koor, een cruiseschip, veel bejaardenhuizen en mensen in de vleesverwerkende industrie. Het OMT onder leiding van Van Dissel weigerde dit toe te geven. Het zijn de grote druppels. Afstand houden is daarom het allerbelangrijkste. Dat afstand houden ook in het geval van aerosolen van belang kan zijn wordt hierbij vergeten. Immers hoe dichter bij iemand hoe meer druppeltjes je kan inademen. Daar zit het ook het gevaar van de aerosolen .Ze komen uit de longen en gaan rechtstreeks naar de longen. Virus uit, virus in. Niet vreemd voor een luchtweginfectie. Een grote druppel -die heel veel virusdeeltjes kan bevatten kan wel in iemands mond of neus komen, maar is daarbij nog niet in iemands longen om daar schade te kunnen doen, terwijl de wolken met aerosolen bij elkaar veel meer virusdeeltjes kunnen bevatten.
Zomer 2021 het RIVM geeft toe dat het virus ook via aerosolen gaat.
En ja hoor een jaar later en het RIVM erkent de weg via de lucht. Trouw schrijft hier uitgebreid over: "Op de website schrijft het RIVM dat besmetting met aerosolen ‘onder bepaalde omstandigheden’ kan plaatsvinden. “Bijvoorbeeld in ruimtes waar geen of te weinig ventilatie is en/of veel mensen, vooral voor een langere tijd, bij elkaar zijn.” Eerder dichtte het RIVM de besmetting via aerosolen nog een ‘onduidelijke rol’ toe. Naast het wassen van handen en testen bij klachten benadrukt het RIVM nu ook het belang van een goede ventilatie van woning en werkplek. Ook adviseert het instituut om drukke plekken en ruimtes te vermijden. Die schreef eind april hoe het virus zich kan verspreiden via aerosolen, op meer dan één meter afstand. Ook het CDC, het Amerikaanse RIVM, erkende recentelijk dat aerosolen op deze manier een rol spelen. Omdat die druppels zich kunnen verspreiden, zou anderhalve meter afstand houden niet voldoen om besmetting te voorkomen. Juist een goede ventilatie zou essentieel zijn, benadrukt ook hoogleraar Bluyssen. “Dat het RIVM dit nu ook schrijft, is een wetenschappelijk besluit”, zegt ze. “Omdat er zoveel bewijs is, is de rol van aerosolen niet meer te ontkennen.”
https://www.trouw.nl/binnenland/spelen-aerosolen-nou-een-rol-bij-besmetting-toch-wel-erkent-het-rivm-nu/
https://www.trouw.nl/zorg/brengen-aerosolen-corona-over-de-rest-van-de-wereld-denkt-van-wel/
Tot zover de scheet. Het had veel mensen hun leven kunnen redden als er eerder aandacht was gekomen voor ventilatie. Met name in de bejaardenhuizen. Maar ook op andere plekken waar mensen samenkomen. Zorg voor een gezond binnenklimaat en je kan veel superspreidingen voorkomen.
In tegenstelling tot wat Maarten aangeeft was het Maurice de Hond niet te doen om publiciteit voor zich zelf. maar om mensen hun leven en gezondheid te beschermen. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten?
Nu denk je dan zal Maarten Keulemans wel bakzeil halen? Zijn excuses aanbieden?
Maar nee. Zie deze tweet. (5 januari 2022)
Deze tweet spreekt boekdelen. Maarten heeft duidelijk niet begrepen hoe aerosolen transmissie werkt. Dat de deeltjes worden ingeademd en daarmee rechtstreeks naar de longen gaan. Dat het zelden voorkomt? Dat kan .Maar in zijn eigen artikel van 21 oktober 2020 (jazeker-corona-verspreidt-zich-door-de-lucht-maar-niet-van-harte/) staat het volgende: "Er is in elk geval alle reden om verspreiding via de lucht serieus te nemen, constateert intussen ook een andere, Canadees-Rotterdamse weging van het bewijs. Want hoewel de kans dat het virus het luchtruim kiest klein is, zijn de gevolgen per keer dat het gebeurt groot, aldus de wetenschappers in hun voorpublicatie. ‘Onze bevindingen vestigen de aandacht op de buitenproportioneel grote rol van hoogrisicosituaties voor het op gang houden van de Covid-19-pandemie.’ ' Maar tegelijkertijd zijn er de zogeheten superverspreiders: mensen die toevallig enorme hoeveelheden virus aanmaken, vaak zelfs zonder er iets van te merken. Juist die kunnen de kansen doen keren en zorgen voor grote uitbraken, zeker in riskante situaties zoals afgesloten ruimtes waar men sport, schreeuwt of zingt'.
Mijn conclusie als niet-wetenschapsjournalist is dan: Ha daar heb je de crux. De grote speadingevents. Dat zijn namelijk de aanjagers in de pandemie. Niet de barman met zijn snotneus, maar de ruimte waarin de barman met zijn snotneus zich bevindt.
De hoestende barman
Maar Maarten? Als die barman buiten had staan hoesten? Was het dan ook zo uit de hand gelopen?
Marlies Rattink (is reageerder op blog Maurice.nl bekend onder de naam Bob Marlies)
3 februari 2022
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
https://www.villamedia.nl/artikel/maarten-keulemans-journalist-van-het-jaar-2021
In het zelfde interview roemt Maarten zijn communicatieve vaardigheden. Het deed mij de wenkbrauwen fronsen, maar het blijkt dat hij bedoelt dat hij kan twitteren.
Hieronder een paar tweets ter illustratie.