Leve het leven

Leve het leven -Weg met het gif!


"We can't separate the body from the mind, we can't separate the human from the environment"

                                                                                                                              ~ Gabor Maté

Over ons lichaam als ecosysteem. Het is tijd dat we eens anders gaan kijken naar gezondheid en ziekte.

Tijdens de coronacrisis ging het veel over het immuunsysteem.  Mensen met een slecht functionerend immuunsysteem zijn meer vatbaar voor ziektes dan mensen met  een goed werkend immuunsysteem. Dit klinkt logisch. Maar waarom werkt het bij sommige mensen beter? En waarom is daar zo weinig aandacht voor?  Mensen die vertrouwden op hun natuurlijke immuunsysteem werden zelfs gewantrouwd.


Wat ik miste de afgelopen jaren is hoe je op een natuurlijke wijze je immuunsysteem kan verbeteren. Het ging er over hoe mensen beter te maken maar niet over hoe te voorkomen dat mensen ziek werden. Onze hele gezondheidszorg is geworden tot ziekenzorg. Er is zo weinig aandacht voor preventie. Waarom zou alleen een prik dat je lichaam aanzet tot een reactie om antistoffen aan te maken je kunnen beschermen?. Kan je lichaam dat niet zelf?

Toen hoorde ik Zach Bush uitleggen wat ons microbioom is en hoe belangrijk dat is en had ik een soort van eureka moment. Als het waar is wat hij vertelt verklaart het veel over de coronacrisis, maar ook over de andere crisissen waar we in zitten en ligt hier een schat aan mogelijkheden voor onze eigen gezondheid in de toekomst en dat van de natuur. (Dr. Zach Bush On Microbiome Health & It's Impact On Humans & The Planet).

Het microbioom is de basis van al het leven en voor ons als mens om te kunnen leven.

Onze eigen biodiversiteit, de mens als ecosysteem
De term microbioom wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar alle micro-organismen die van nature samenleven met een plant of dier. Triljoenen organismen zoals bacteriën en schimmels werken samen en zorgen voor onze stofwisseling en dat we als mensen kunnen leven. Ze wegen bij elkaar ongeveer tussen de 1 en 1,5kg en bevinden zich voornamelijk in ons darmstelsel.

Zo hé dat duizelt. Triljoenen organismen in mijn lichaam? Ja je lichaam is eigenlijk een soort ecosysteem.

We hebben 10x zoveel microben in ons lichaam dan menselijke cellen. We hebben zelfs 100x meer genen van micro-organismen dan menselijke genen. De vraag is dus wat is een mens biologisch gezien? (Dr. Erica & Dr. Justin Sonnenburg)

En er zijn steeds meer aanwijzingen dat ook ziektes als depressie, alzheimer, parkinson en andere aandoeningen door een verbetering van onze darmflora in ernst afnemen en zelfs kunnen verdwijnen. Hoe mooi is dat?!

Verstoring van het microbioom

Om te verduidelijken wat er gebeurt in ons lichaam, neem ik als voorbeeld een sloot. Hierin werken allerlei groepen planten, dieren en micro-organismen met elkaar samen.Door intensief gebruik van weilanden wordt de sloot belast met meststoffen waarin fosfor en stikstof zitten. Teveel van deze voedingsstoffen zorgt voor een uitbundige kroos- en algengroei. Hierdoor gaat de ecologische kwaliteit sterk achteruit. Dit noemt men hypertrofie. Doordat kroos het gehele wateroppervlak inneemt, komt er geen licht meer op de bodem van de sloot, diepere planten sterven af en daarmee verdwijnen ook  kleine waterdiertjes en  grotere waterdiertjes. De schoolplaatsloot van koekoek bestaat niet meer.

It is now estimated that we spray more than 4.5 billion pounds of glyphosate (the active ingredient in Roundup) into the soils, plants, and water systems of our planet.

Zo gaat het deels ook met ons lichaam. Door eenzijdige voeding, bijvoorbeeld door veel suikers in te nemen worden bepaalde bacteriekolonies bevoordeeld en groeien welig terwijl andere onderdrukt worden of zelfs verdwijnen.  Gifstoffen via voedsel en de omgeving hopen zich op in ons lichaam. Glyfosaten als roundup zitten overal in onze bodem en oppervlaktewater en doodt veel bacteriën en protozoa. We gebruiken veel antibiotica in de dierenindustrie. Zo krijgen we ook veel antibiotica binnen via ons voedsel. Antibioticum betekent -tegen het leven. Het doodt de kwade bacteriën, maar ook de goede.Ook binnen onze huizen gebruiken we veel gif, bijvoorbeeld door het gebruik van handdesinfectiemiddelen en schoonmaakmiddelen..We spuiten onkruidverdelgers op onze terrassen. En ook overmatig medicijngebruik doen ons microbioom geen goed. Vandaar dat mensen vaak niet beter worden en we heel veel chronisch zieken hebben.

Veel chronische ziektes hebben een gemeenschappelijke oorzaak: metabole disfunctie (internist Yvo Sijpkens)

Mensen met overgewicht hebben vaak chronische ontstekingen.Vóór de 20e eeuw kwam obesitas zelden voor

Inflammation is the latest medical buzzword according to Dr. Brent Bauer of the Mayo clinic. Researchers now believe that low-grade inflammation is associated with most chronic diseases including heart disease, diabetes, Alzheimer's, arthritis and cancer.

Hoe kan je het microbioom zo divers mogelijk houden of maken?

Als dit verhaal klopt, is het dus goed om veel verschillende bacteriestammen in je buik te hebben.Hoe je microbioom eruit ziet ligt aan verschillende factoren: geboorte, genen, leeftijd, omgeving en gebruik van medicijnen. Alles speelt een rol. Genoeg bewegen, goed slapen en voldoende ontspannen dragen allemaal bij aan een gezond microbioom.  Buiten rondlopen, in de bossen, de velden, je handen in de aarde steken. Doen! Voeding is de meest bepalende factor. Het eten van veel soorten vezels is de beste manier om je microbioom te verzorgen en je eigen gezondheid in de hand te nemen.

De bacteriën in je buik zijn dol op vezels. Vezels zitten in groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Door hier veel van te eten, help je de goede bacteriën om hun werk te doen. Wat wij eten staat namelijk ook bij onze bacteriën op het menu.De bacteriën in je darmen verteren suikers en halen voedingsstoffen uit je eten. Zo breken ze onverteerbare stukjes van vezels, om daar energie uit te halen. Bij dat proces komen er allerlei nuttige stoffen vrij. Die houden de darmwand in conditie en helpen bij een soepele stoelgang. Een eetpatroon met veel zoete en vette bewerkte producten maakt het microbioom een stuk minder veelzijdig.

Door tijdens de coronacrisis onze gezondheid terug te brengen naar de aanval op één virus en met één oplossing: een vaccin, is de gehele volksgezondheid benadeeld. Men denkt veel te rechtlijnig.  Pathogeen A veroorzaakt ziekte B en daar hoort medicijn C bij. Men kijkt niet naar het geheel. Ik ben bang dat we door de Farmaceutische industrie gegijzeld worden. Deze industrie heeft als hoofddoel winst maken en is niet gebaat bij een gezonde bevolking. Mensen worden niet beter, ze zijn chronisch ziek en wij zijn dat normaal gaan vinden. Lieneke van de Griendt schreef: studeerden wij geneeskunde of medicijnen?  Het is tijd voor geneeskunde en  een andere kijk op ziekte en gezondheid. Tijd om gezondheid los te koppelen van het winstmodel en geld willen zien. Gezondheidszorg in dienst van de mensen en niet als product van een corrupte industrie

Dus verbeter je gezondheid en dat van je leefomgeving. Zorg goed voor je microbioom en de natuur. Dan hebben we de farma veel minder nodig.

Leve het leven!

Marlies Rattink  7 februari 2023

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BIJLAGEN

Dr. Zach Bush On Microbiome Health & It's Impact On Humans & The Planet
Zach Bush MD is a physician specializing in internal medicine, endocrinology and hospice care. He is an internationally recognized educator and thought leader on the microbiome as it relates to health, disease, and food systems.

https://youtu.be/eTTZqGeK7CE


Websites over leefstijl en gezondheid
https://basislifestyle.nl/hoe-kan-ik-mijn-microbioom-verbeteren/
https://jeleefstijlalsmedicijn.nl/voeding-als-medicijn/

https://maatschapwij.nu/blogs/eric-de-maertelaire-voeding/

Maag Lever Darm Stichting https://www.mlds.nl/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Mass Extinction Is Taking Place in the Human Gut -uitsterven van onze bacteriesoorten
To preserve humankind’s diverse bacteria, scientists are harvesting, freezing, and storing poop from around the world.

Analysis of the stool samples showed signs of antibiotic resistance, even in samples taken from children who had never been exposed to modern antibiotics.
https://www.wired.com/story/microbiota-vault/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wroeten in de aarde

Al lang bekend is dat ons (adaptive ofwel verworven) immuunsysteem vanaf de geboorte moet gaan leren omgaan met alles om ons heen. Dus door ontmoeten en leren reageren op wordt ons immuunsysteem steeds sterker en adequater. Juist de 'wroetende' kinderen ontwikkelen hun verworven immuunsysteem veel beter dan kinderen die in meer 'hygiënische' omgeving opgroeien. Ofwel deze kinderen krijgen een biodiverser microbioom.

"Compared to other city kids who play in standard urban daycares with yards of pavement, tile, and gravel, 3-, 4-, and 5-year-olds at these greened-up daycare centers in Finland showed increased T-cells and other important immune markers in their blood within 28 days.

https://www-sciencealert-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.sciencealert.com/daycares-in-finland-built-a-forest-and-it-changed-kids-immune-systems/amp

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alzheimer zit niet tussen de oren maar in de darmen: de darm-brein-as bestaat!
Ze noemen het een ziekte van het brein maar Alzheimer zit in de darmen . Mensen met Alzheimer hebben een veel lagere microbiële diversiteit in de de darmen dan gezonde mensen van vergelijkbare leeftijd. Drie korte keten verzuren, geproduceerd door een bepaald type darmbacterie, tasten het neurologisch systeem aan.

https://www.alzheimercentrum.nl/blogartikel/de-relatie-tussen-darmflora-en-alzheimerschade/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Relatie gevonden tussen darmbacteriën en depressieve gevoelens

Relatie gevonden tussen darmbacteriën en depressieve gevoelens. De bacterie-samenstelling in de darmen hangt samen met depressieve gevoelens. Dat blijkt uit onderzoek onder duizenden Rotterdammers en Amsterdammers, gepubliceerd in Nature Communications. In de darmen leven miljarden bacteriën, virussen en gisten.https://www.nature.com/articles/s41467-022-34502-3

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Minder gif in ons leefmilieu. Is er een oplossing? JA!

Our opportunity – as consumers, farmers, businesses, governments, and beyond – is to build a new health reality for humanity, our planet, and all those creatures great and small that create the web of life that we have called home since our origin. The answer is Regenerative Agriculture.

Zuid-Holland kleurt signaalrood op de kaart van de chemische waterkwaliteit
De oorzaak hiervan ligt o.a. in de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen uit de land- en glastuinbouw die ondanks alle inspanningen nog steeds in het oppervlaktewater terechtkomen.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/waterleven-raakt-van-slag-door-antidepressiva-en-angstremmers~b26ddf43/

Blauwalgen

Confronterend en jammer hoe ons huidige landbouwsysteem ervoor zorgt dat zowel mens als andere organismen worden verdrongen door de blauwalg. Een giftige alg die zich als een vis in het water voelt, gevoed met ongelooflijke hoeveelheden stikstof en fosfaat vanuit de reguliere landbouw. Dit doen we overigens - in meer en mindere mate - al ongeveer 4000 jaar.
https://www.vork.org/nieuws/blauwalg-al-duizenden-jaren-cultuurvolger/#.Y90CfAYSV_g.linkedin

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ultraprocessed foods linked to ovarian and other cancer deaths

https://edition.cnn.com/2023/01/31/health/ultraprocessed-foods-cancer-wellness/index.html

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben ik een kwakzalver?

Nirmal Jivan Shah • Chief Executive, Nature Seychelles.

Misschien moet ik me eens afvragen, of ik inderdaad die afvallige geneeskundige ben. Een kwakzalver die droomt over kruidengeneeskunde, gezonde voeding, het zelf helend vermogen van de mens en een gezondheidszorg die er wel heel anders uit kan zien. Ik ben een mens die zijn vertrouwen in de farmacie en hun verregaande invloed ten onder ziet gaan. Omdat ik ooit geleerd hebt wat goed of fout was. Doordat ze het vertrouwen niet meer waardig zijn, omdat ze er misbruik van maken.  Kwakzalver vind ik geen betere benaming dan arts, dus waarom zou ik me hier onder scharen?
Het systeem dat toehoort aan de ware kwakzalvers: de bedrijven die koste wat kost hun investering liefst 100-voudig terug moeten verdienen over de rug van de altijd behoeftige mensen.
Al moeten alle andere alternatieven ervoor wijken. Door verregaande invloed in ons medisch denken lijkt vaak het alternatief, als onbewezen, dus niet werkzaam, bestempeld te worden.
Is dit niet het systeem dat ware innovatie in de weg staat omdat eerst onnodig hoge bergen beklommen moeten worden om iets te mogen betekenen voor een patiënt die er zeker geen last van gaat hebben? Ik ben niet tegen wetenschap, maar wel tegen de invloed hierop door investeerders die het niet uitmaakt dat ze over lijken gaan. De ongeziene investeerders die verdienen aan de ziekte en gezondheidszorg zoals we het nu beleven. Zij behoren tot de ware kwakzalver.
Goed dat ook nu het NTVG afscheid neemt van farmaceutische reclames in hun wetenschapsblad.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sabine Pinedo

Het klinkt een beetje Cruijffiaans: als we niet ziek worden, dan worden we met z’n allen gezond ouder. Het is een uitspraak van vasculair-internist Sabine Pinedo. Ziekteprocessen kun je remmen door blootstelling aan risicofactoren te stoppen, legt ze uit. Dat gaat óók over gifstoffen.

https://www.tegengif.nl/voorkom-stapeling-van-gifstoffen-zegt-arts-sabine-pinedo/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Covid19. Een ziekte voor mensen met overgewicht op leeftijd met meerder gezondheidsproblemen

Uit de cijfers bleek dat de mensen die erg ziek werden van Covid voor het grotendeel al ziek waren (95%) , vaak overgewicht hadden en ouder waren. Boven de 70 nam het aantal zieken enorm toe. Het ging over hoe mensen beter te maken maar niet over hoe te voorkomen dat mensen ziek werden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het bloed van Nederlandse boeren worden verhoudingsgewijs veel bestrijdingsmiddelen aangetroffen en huisstof op boerderijen bevat maar liefst 144 soorten landbouwgif.

https://www.nu.nl/klimaat/6253392/gezondheid-boeren-op-spel-door-grote-cocktail-van-landbouwgif.html

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Een specifieke bacterie uit het microbioom blijkt samen te hangen met reuma. Meer begrip van de darmgezondheid leidt tot betere behandelingen.
https://jeleefstijlalsmedicijn.nl/reuma-en-microbioom/