Het mirakel van Floor Rusman

Het mirakel van Floor Rusman

“Ze vormen de grootste groep onder de ongevaccineerden, groter dan de orthodoxen en de vrijheidsstrijders”. Zo begint Floor Rusman haar column geplaatst op 3 december 2021 in NRC Handelsblad. Met 'ze' refereert ze aan de kinderen. In haar wereld bestaan de ongevaccineerden uit 3 groepen: kinderen, orthodoxen en vrijheidsstrijders. Ze pleit voor vaccinatie van kinderen.


Ik heb mij niet laten vaccineren, ben ouder dan 18, niet Orthodox en ook geen vrijheidsstrijder. Ik ben gewoon een burger die zich na zich goed in de hele zaak te hebben verdiept tot de conclusie kwam dat de werking van de vaccins veel te rooskleurig is afgeschilderd en liever deze winter de boel nog even aankijkt. Zo werd eerst bewezen dat je na vaccinatie geen virus meer zou overdragen, maar na een paar maanden bleek dit bewijs toch niet zo waterdicht en zijn gevaccineerden ondertussen even besmettelijk als hun niet gevaccineerde soortgenoten. Vervolgens zou een vaccinatiegraad van 60-70% voldoende zijn, dat werd 80%, 85% tot aan “we moeten iedereen vaccineren.” En nu blijkt dat 2 vaccinaties niet genoeg zijn. De vaccins bleken afdoende in de zomermaanden, maar blijken minder effectief nu het winterseizoen haar intrede doet en men weet niet of ze überhaupt wel werken tegen weer een nieuwe variant. In Israël is men al aan de vierde prik begonnen.

Reden genoeg om dit nog even aan te kijken.

Door het lezen van een eerdere column van haar hand ( “Zien Nederlanders het mirakel wel? NRC 19 mei 2021) begrijp ik haar standpunt beter. Zo schrijft ze dat ze voor de vaccinatie van opwinding de halve nacht had wakker gelegen. “Volledig beschermd ben je niet direct, maar de redding is nu onomkeerbaar nabij – nog heel even volhouden”. “Dit is het moment waarop ik 431 dagen heb gewacht, dacht ik terwijl ik mijn mouw opstroopte.”

Een onomkeerbare redding? Voor wat ? Is zij er wel van op de hoogte dat meer dan 98% van de mensen sowieso geen ziekenhuiszorg nodig heeft na een infectie en dat 60-80% van de mensen niets tot amper iets merkt van dit virus? Ze vindt het vaccin een mirakel. Daarin moet ik haar gelijk geven. Want het is nog nooit eerder gelukt een fatsoenlijk werkend vaccin te maken tegen een snel muterend virus dat een luchtweginfectie veroorzaakt. Maar door een wonder bleken ze al wel klaar te liggen op de planken. Niet eerder toegelaten op de markt, wachtend op de noodsituatie. Hugo de Jonge wist in april 2020 al dat het onze redding was en nadien is het zo vaak herhaald dat dit mirakel een eigen leven is gaan leiden.

Ik geloof niet in dit soort wonderen en kijk liever naar de feiten.

Zo neem ik waar dat nadat 85% van de bevolking is gevaccineerd er weer heel veel mensen sterven aan of met corona,- met name in de verzorgingshuizen. Ik neem waar dat er onder alle bevolkingsgroepen veel oversterfte is en ben blij dat er in de Tweede Kamer (Pieter Omtzigt) nu eindelijk aandacht voor is. Ik neem waar dat de pandemie zich met name afspeelt in Europa, VS, Canada , Australië en Nieuw Zeeland en wonder boven wonder de armere landen veel meer lijkt te sparen. Want hoe gaat het eigenlijk in India? En Laos en Vietnam? En in de meeste Afrikaanse landen? Horen we nog iets uit Brazilië?

Floor eindigt haar column met “Wie zegt het kinderwelzijn voorop te stellen, heeft de discussie bij voorbaat gewonnen: wie is daar nou tegen? “. Niemand niet. Natuurlijk niet. Dus laten we het kinderwelzijn inderdaad voorop zetten en niet in het valse dilemma trappen: of vaccineren of scholen moeten dicht. Als Floor eens over de grens zou kijken dan zou ze zien dat in Zweden de scholen nooit gesloten waren en dat in veel staten in de VS alles weer normaal draait. Ander virus daar?

Ook de langetermijneffecten van de vaccins zijn nog niet bekend. Natuurlijke immuniteit lijkt vooralsnog robuuster en van langere duur dan een vaccin. Zolang er nog veel ruis is en onduidelijk is lijkt het mij logisch om geen gezonde lichamen in te spuiten, hoe erg je ook gelooft in dit mirakel. Als ik Covid19 krijg reis ik wel af naar Lourdes. Grote kans dat ik genezen terug kom.

Floor Rusman (f.rusman@nrc.nl) is redacteur van NRC

Marlies Rattink is bewust Covid-ongevaccineerde burger van Nederland
7 december 2021

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Volgens Floor Rusman zit Covid19 in de top 10 in de VS van kindersterfte. Maar wat zeggen de cijfers?

As the leading cause of death among children and adolescents, motor vehicle accidents account for 20% of the deaths in this age group. The second leading
cause of death is firearms, representing 15% of deaths with most being
homicides. Cancer is the third leading cause of death, representing 9% of deaths among children.

https://www.americashealthrankings.org/explore/health-of-women-and-children/measure/child_mortality_a/state/U.S

Voor Covid

Mortality (45 states, NYC, PR and GU reported).Among states reporting, children were 0.00%-0.28% of all COVID-19 deaths, and 6 states reported zero child deaths. ​In states reporting, 0.00%-0.03% of all child COVID-19 cases resulted in death
https://www.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/children-and-covid-19-state-level-data-report/