De NOS en de lockdownfiles

Een week geleden werd ons buurland Groot-Brittannië opgeschrikt door het lekken van 100.000 appjes van Matt Hancock. Hij was aan het begin van de coronacrisis de minister van Volksgezondheid. Onze Hugo de Jonge zeg maar.

Wat kwam er uit deze appjes? Dat het ministerie heeft gelogen en de bevolking bewust extreem bang heeft willen maken.En ook de BBC kon er niet meer om heen. Matt Hancock: Leaked messages suggest plan to frighten public (https://www.bbc.com/news/uk-64848106)

Maar bij ons? Voorpaginanieuws in Nederland?  NPO vol in discussie hier over? Nee......Stilte

Waar is onze NOS?. Betaald van ons belastinggeld met een mooi doel zoals beschreven staat op hun website.

"De NOS stelt zich, als integraal onderdeel van de publieke omroep, tot doel de primaire informatiebron te zijn op het gebied van nieuws, sport en evenementen, zodat de Nederlandse burger beter in staat is te oordelen over ontwikkelingen in de wereld, waardoor hij zijn gedrag beter kan bepalen. De NOS hanteert hierbij de hoogste journalistieke eisen van zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, ongebondenheid, pluriformiteit en objectiviteit. De NOS streeft ernaar deze informatie toegankelijk te maken via alle beschikbare media en voor alle maatschappelijke geledingen."

Maar als ik op zoek ga naar dit belangrijke nieuws. Vind ik het volgende:

Lockdownfiles en NOS: In 2021 opnieuw fors minder files vanwege coronacrisis (29-12-2021). Ach ja het woord files komt inderdaad in dit artikel voor. Alsmede lockdown.

En Matt Hancock levert: Britse minister Hancock stapt op na niet naleven afstandsregels tijdens affaire (26 juni 2021).

Beste NOS..... Wat gaat er mis met uw eigen hoogste journalistieke eisen?

Wie bepaalt wat nieuws is? Denkt u niet dat het wat moeilijk is voor de  Nederlandse burger om in staat te zijn te oordelen over ontwikkelingen in de wereld, waardoor hij zijn gedrag beter kan bepalen als hij geen informatie van u krijgt? Heeft u geen vragen aan Hugo de Jonge inzake het beleid van VWS.?  Uit Nederlandse wobverzoeken blijkt dat ook ons ministerie de op wetenschap gebaseerde adviezen naast zich neerlegde. Zou het kunnen dat ons ook onnodig angst is aangepraat? En zo ja? Waarom is dat gebeurd, wie gaf opdracht hier toe? Het had toch niets te maken met de vaccinuitrol?

Marianne Zwagerman schrijft er over en Leon de Winter, er verschijnt een opiniestukje in de Volkskrant ( niet heel diepgaand, maar er wordt over geschreven) en ook de metro.  Uiteraard besteden de nieuwe mediakanalen hier volop aandacht aan. Blackbxtv, BInformed Media, De Nieuwe Wereld. Maurice de Hond wijdt er twee blogs aan.

Leon de Winter schrijft "De toenmalige Britse minister van Volksgezondheid had op tijd zijn appjes moeten wissen, zoals Hugo de Jonge en Mark Rutte hebben gedaan: Hugo de Jonge en Mark Rutte hebben gedaan: hun sms-uitwisseling gedurende de pandemie is gewist. En wat er nog van bewaard is, is ’geheim verklaard’ – het is te bizar allemaal.

Inderdaad heel bizar.

Of vergis ik mij en ben
t u op de achtergrond al druk doende de Nederlandse lockdownfiles naar boven te krijgen. En leggen uw journalisten de overheid het vuur aan de schenen, graven ze tot diep in de nacht door om de waarheid boven tafel te krijgen en wordt Hugo de Jonge stevig ondervraagd. In 2021 meldde u wel ''Duits ministerie schakelde wetenschappers in om corona-angst op te wekken'. Zou het dan kunnen dat als dit in Duitsland gebeurde en in het Verenigd Koninkrijk, dat er bij ons ook zo iets gaande was? Waar zijn die sms-jes en appjes van Hugo de Jonge en Rutte gebleven? Hoe zit het met die modellen van het RIVM? De rechter heeft immers beslist dat die openbaar gemaakt moeten worden. Dit was ook al 3 weken geleden bekend, maar ook hier vond ik alleen informatie op de nieuwe mediakanalen

En ja het is ook stil bij NRC,Volkskrant, trouw, rtl nieuws en op nu.nl. 

Heel bizar dit. Je gaat haast denken dat andere informatie ook achtergehouden wordt.Nee toch?

U bent toch wel onafhankelijk en objectief? U bent toch wel een vrije pers en geen geknechte pers? Voor het goed functioneren van een democratische rechtstaat is dat namelijk heel belangrijk.

Marlies Rattink, 8 maart 2023

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Matt Hancock's plan to ‘frighten the pants off everyone’ about Covid
https://www.telegraph.co.uk/news/2023/03/04/project-fear-covid-lockdown-files-matt-hancock-whatsapp/

Maurice de Hond
https://maurice.nl/2023/03/07/exhibit-b-de-nederlandse-media-en-de-lockdownfiles/
https://maurice.nl/2023/03/04/verbijstering-in-het-kwadraat-de-lockdownfiles/

Marianne Zwagerman
https://mariannezwagerman.nl/waar-blijven-de-nederlandse-lockdown-files-column-video/

Bestuursrechter beslist dat nu ook RIVM modellen moeten geopenbaard. Transparantie uitgedaagd
https://www.biomedische-rekenkamer.nl/verheldering/bestuursrechter-rivm-modellen-moeten-geopenbaard

Metronieuws
https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/buitenland/2023/03/britten-coronabeleid-lockdown-files/

NOS 2021
https://nos.nl/artikel/2367971-duits-ministerie-schakelde-wetenschappers-in-om-corona-angst-op-te-wekken