Anti-vaxxer of ongevaccineerde

Anti-vaxxer of ongevaccineerde -what's in a name?
Doordat veel mensen zich laten vaccineren en er een hele grote groepsdruk is ontstaan om dat ook te doen, ben ik plots een anti-vaxxer of ongevaccineerde geworden. Dat vind ik nogal wat. Door aan iets niet mee te doen word ik asociaal genoemd, moet ik een IC bed afstaan  (daar wil ik overigens best voor tekenen) en heb ik zelfs geen recht om te leven. Zo'n slecht persoon ben ik. Ik vind dat er te gemakkelijk wordt gedacht over het vaccin als een soort frikandel, die je wel of niet kan eten. Het gaat hier niet om 'even een prikkie' halen. Doordat ik niet mee doe, lijk ik te worden buitengesloten en word ik gezien als een minderwaardig mens. De gevaccineerden showen vol trots hun vaccinatiebewijs -ze zijn weer vrij.

Uiteraard wil ik ook 'vrij' zijn , maar ik vind dat geen goede reden om me te laten vaccineren. Hieronder zal ik uitleggen waarom ik deze keuze nu maak.

Waarom ik geen vaccin neem

1. Ik acht de kans groot dat ik niet besmet raak met dit sars-cov2 virus. Er zijn niet veel mensen besmettelijk. De kans dat ik een besmettelijk iemand tegenkom, die mij ook nog eens besmet,  acht ik verwaarloosbaar klein. Ik kom haast niet op plekken waar er veel risico is. Mocht het toch gebeuren dan acht ik de kans extreem groot dat mijn aangeboren immuunsysteem (innate systeem) het virus er bij de voordeur al uit gooit. Komt het virus toch binnen dan kan mijn immuunsysteem het prima aan. Ik schat dat ik bij de 80% mensen hoor amper tot geen klachten zal ontwikkelen (deze inschatting kan ik maken door naar de cijfers te kijken en te volgen welke mensen ziek worden- de uitzonderingen zijn voor mij degenen die de regel bevestigen). De laatste keer dat ik griep had is 30 jaar geleden. Ook ben ik nooit verkouden.
2. Vanwege het bovenstaande is de kans extreem klein dat ik anderen zal besmetten, laat staan ziek maken. Ik vind dit een aanvaardbaar risico. Daarnaast heeft de ander ook nog de keuze om in mijn buurt te vertoeven. Net als dat ik in een auto stap en iemand kan aanrijden. De kans is echter zo klein dat ik dit toch doe. Nooit iemand horen zeggen dat het asociaal is.
3. Het is nog niet duidelijk dat het vaccin de transmissie stopt. Oftewel gevaccineerden kunnen het virus nog steeds verspreiden. Men zegt dat je minder ziek wordt als je gevaccineerd bent, maar de kans dat ik ziek word is heel klein, en minder ziek dan niet ziek kan niet. Het voegt voor mij niets toe. En daarmee zal ik dus ook anderen niet beter beschermen.
4. Het RIVM start een onderzoek naar de langetermijneffectiviteit van COVID-19-vaccins. Ik vind het fijn om deze onderzoeken te volgen en het resultaat af te wachten. Wat voor vaccins zijn er straks nog meer op de markt? Hoe effectief blijken deze huidige vaccins geweest te zijn?
5. Het wordt nu zomer, het griepseizoen is voorbij. Het heeft nu dus sowieso geen zin om mensen voor de zomer te laten vaccineren. Het volgend winterseizoen zal er ongetwijfeld weer een ander virus rondwaren.
6. Ik denk dat vaccinatie voor de mensen die geen risico lopen zinloos is en niet bijdraagt aan een oplossing. Ik denk dat we beter kunnen inzetten op preventie en dat begint met goede voorlichting. Zodat mensen weten welke risico's waar worden gelopen en hoe je ze zoveel mogelijk risico kan voorkomen.
7. Ik zou graag goed onderbouwd willen zien waarom een andere weg niet mogelijk is. Of waarom niet alleen de kwetsbaren gevaccineerd worden, net als met de griep, waar bijvoorbeeld Jaap Goudsmit voor pleitte.  Aangezien we dat debat niet mogen voeren, twijfel ik sterk aan de eenzijdige berichtgeving dat alleen vaccins ons hieruit kunnen halen. Het Mexicaanse griep verhaal lijkt door iedereen vergeten te zijn, maar lijkt verdacht veel op de situatie waar we nu in zitten.
8. Er is nog veel niet bekend over de RNA vaccins. Met name over de lange termijn effecten en de relatie met auto-immuunziektes. Mijn lichaam gaat zelf eiwitten aanmaken. Ook weet men niet hoe het immuunsysteem zal reageren als het in contact komt met een ander coronavirus. Ik zou hier eerst graag meer over willen weten.
9. Ik ben een autonoom mens en mag zelf beslissen welke medische handelingen ik wel of niet wil. Dat is simpelweg mijn grondrecht en mensenrecht.

Ben ik asociaal als ik geen vaccin neem?
Men vindt van wel. En mensen mogen dat vinden. Maar dan heb ik hier een lijstje om aan te spiegelen.

-Ik geef bloed. Iedereen die geen bloed geeft is asociaal.
-Ik heb 2 nieren en kan er best 1 missen. Veel mensen wachten op een nier. Iedereen die geen nier afstaat is asociaal. Dat heb je toch over voor een ander?
-Door stress krijgen veel mensen kanker. Lawaai is een van de grote veroorzakers van stress. Mensen die in een vliegtuig stappen zijn asociaal. Ze houden geen rekening met het lawaai dat ze anderen aandoen. Ook veroorzaken vliegtuigen veel fijnstof in de lucht en vervuilen ze de mooie blauwe luchten. Sociaal als ik ben, stap ik dan ook niet in een vliegtuig.
-Mensen die alcohol drinken, roken, te weinig bewegen, te veel zout eten, veel vlees eten en niet gezond leven zorgen voor een grote druk op de zorg. Dagelijks worden 100 mensen in de ziekenhuizen opgenomen met hart-en vaatziekten. Diabetes 2 is ook zo'n opkomende ziekte. Deze ziekten zijn grotendeels leefstijl gerelateerd. Zijn deze mensen allemaal asociaal?
-Door luchtverontreiniging sterven jaarlijks 20.000 mensen in Nederland. Rijd je auto? Dan ben je asociaal. Ook worden veel fietsers en voetgangers aangereden door automobilisten. Door niet in een auto te stappen voorkom je ongelukken.
-Er is veel armoede op de wereld. Toch geven de meeste Nederlanders hun geld liever uit aan vakanties, spulletjes ,hun huis, lekker buiten de deur eten, een terrasje en haast niets aan armoedebestrijding.
-Er zijn weinig mensen met een oude Nokiatelefoon of een fairphone. Kobalt voor de moderne smartphones wordt op een niet deugdelijke manier gewonnen. Kinderen werken in mijnen. Asociaal dus om geen fairphone te hebben.
-Er zijn weinig mensen die er op letten dat hun kleding duurzaam en eerlijk geproduceerd wordt getuige de rijen bij de Primark en H&M. Zijn deze mensen asociaal?
-Veel mensen in Nederland zijn eenzaam. Toch krijgen ze geen bezoek. Mensen die niet bij eenzame mensen op bezoek gaan zijn asociaal.

Oftewel het is zeker sociaal als je je puur laat vaccineren om een ander te helpen en het is ook een nobele daad. Maar iemand die dat niet wil doen, is daarmee niet asociaal of een minder mens. Diegene maakt simpelweg een andere keuze en heeft daar zijn of haar redenen toe.

Ik zou graag zien dat er een fatsoenlijke risico-analyse wordt gemaakt, zodat iedereen kan bepalen welk risico hij loopt en welke maatregelen genomen kunnen worden die substantieel bijdragen aan vermindering van de verspreiding en afname van ziekenhuisopnames en sterfgevallen en welke maatregelen er niets toe doen. De overheid denkt er veel te gemakkelijk over met haar 'even een prikkie halen voor je vrijheid campagne'.  Ook zou ik de campagne willen zien die mensen wijst op een slechte leefstijl, zodat we het komend winterseizoen een kleinere kwetsbare groep hebben.

Verder pleit ik voor leven en laten leven net als Felix van Wissel doet. Dat lijkt me gezonder en prettiger voor iedereen.

Marlies Rattink, 15 mei 2021

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Felix van Wissel geeft een eerlijk betoog
"ieder mens heeft recht op zijn eigen angst” zegt Felix Van Wissel, huisarts en bekende TV dokter. “Maar waar die scheef gaat is, als ik gedwongen wordt om mij te laten inenten om jouw angst weg te nemen. Dan kom je in de zone waar het democratische rechtsbeginsel in het gedrang komt en de medisch ethische code wordt geschaad en dat is waarom ik hier vandaag zit bij blckbx in de studio”.
https://www.blckbx.tv/videos/dit-kan-niet-meer-we-lopen-medisch-ethisch-vast-zegt-bekende-tv-dokter


Mexicaanse griep 2009
Belangenverstrengelingen, miljardenwinsten, angstcampagnes, experimentele vaccins en geheime contracten: dat is het verhaal van de Mexicaanse griep.De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft toe dat zij niet juist is omgegaan met belangenverstrengeling tijdens de Mexicaanse griepepidemie. Dat meldt een woordvoerder van de WHO aan Medscape. De belangenverstrengeling binnen het WHO kwam in het nieuws door onderzoek van het tijdschrift British Medical Journal (BMJ). Journalisten van het Financieel dagblad hebben er drie jaar over gedaan inzage te krijgen in de contracten die met de vaccinmakers toentertijd werden afgesloten. Het is ze niet gelukt. Wel heeft de  overheid (lees de burgers) de schade vergoed van de vaccinatieslachtoffers. Daan de Wit schreef er een boek over.
https://www.dossiermexicaansegriep.nl/
https://nos.nl/artikel/2251232-ministerie-trekt-miljoenen-uit-voor-schikkingen-na-vaccin-mexicaanse-griep

Beroertes in Nederland

In 2019 waren er naar schatting 500.600 mensen met een beroerte (inclusief TIA), 253.100 mannen en 247.500 vrouwen . (jaarprevalentie). Dat zijn 29,4 per 1.000 mannen en 28,4 per 1.000 vrouwen. De jaarprevalentie betreft alle mensen die ergens in het jaar 2019 bekend waren bij de huisarts voor een beroerte. Deze mensen hoeven niet allemaal in 2019 contact te hebben gehad met de huisarts voor beroerte. Mensen in een verpleeghuis zijn in deze schattingen niet opgenomen.
(N.B eerder stond hier een stukje over beroertes bij mensen tussen de 18 en 50 jaar en waarvan ik zei dat ze leefstijl gerelateerd zijn. Het zijn 5000 mensen en is ongeveer 1% van het aantal beroertes in Nederland.  Dat is voor deze groep niet zo. Dus heb ik er uit gehaald na een opmerking van Jan Bonte: Juist bij de mensen van 18 tot 50 zijn deze niet leefstijl gerelateerd, maar juist het gevolg van domme pech, genetische afwijkingen en nog wat ellende waar  mensen niet om gevraagd hebben.).

https://www.volksgezondheidenzorg.info/prevalentie-en-nieuwe-gevallen-beroerte-huisartsenpraktijk

https://www.radboudumc.nl/beroerte/herseninfarct-of-bloeding-op-jonge-leeftijd
https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/beroerte/je-risico-op-een-beroerte-verlagen

Kobaltmijnen en kinderarbeid
https://www.parool.nl/nieuws/rechtszaak-techbedrijven-schuldig-aan-kindersterfte-in-kobaltmijnen-in-congo

Dikke mensen en obese mensen
Wie afvalt met het oog op een langer en gezonder leven, zal het eerst aan het gevaar van hart- en vaatziekten en aan suikerziekte denken. Dikke mensen hebben een grotere kans die ziekten te krijgen. Het cholesterolgehalte in het bloed, en dan vooral het gehalte aan ”slecht' cholesterol (LDL-cholesterol) is een goede voorspeller voor hart- en vaatziekten. Bij vrouwen met veel buikvet is dat LDL-cholesterolgehalte ongunstiger dan bij mannen met buikjes en bij mannen en vrouwen die juist veel vet op heupen en billen hebb


Virussen en je immuunsysteem Jan Menno Bouma

https://oost-online.nl/virussen-zijn-net-inbrekers-je-moet-ze-staande-houden-bij-de-voordeur/

Vaccins absoluut risico versus Relatief risico
The Lancet: ARR (Absolute Risk Reduction), de werkelijke efficiëntiewaarden van vaccins Absolute risicovermindering - AstraZeneca: 1,3% - Moderna: 1,2% - J&J: 1,2% - BioNTech: 0,84%
https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/